iMatek Módszertan

Az iMatek összeállításánál több szempontot vettünk figyelembe annak érdekében, hogy a távtanulás ne okozzon különösebb gondot az emelt szintű érettségi és felvételi felkészülésben. Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy a sikeres felkészülés záloga a céltudatos, módszeres és kitartó tanulás. Az itt található tananyag és a módszertan első sorban azok számára nyújt igazi segítséget az önálló felkészülésben, akik a középszintű középiskolai tananyagot elsajátították, és a továbblépésben várnak támogatást.

A tananyag első pillére az emelt szintű, illetve versenyfeladatok témakörökbe rendezett ismertetése. A feladatokat úgy válogattuk össze, hogy a kerettanterv követelményeit lefedje, esetenként azon túlmutat, hogy tényleg szilárd alapokat biztosítson. A megoldások ismertetése részletes, a használt ötleteket és tippeket az oldalakon összegyűjtve is meg lehet találni. Nem gyors segítségnek szánjuk az iMatekot, a tanultaknak meg is kell érni, és el kell jutni oda, hogy ne csak témakörökben gondolkodjon a tanuló. A gondolkodás fejlesztésére mindenképpen rá kell szánni az utolsó évet!

A feladatgyűjtemények százasával sorakoztatják fel a példákat, azonban nem mindig könnyű követni, hogy minden témában megfelelően elmélyült-e a tanuló, illetve, hogy megfelelő ütemben halad-e. Az iMatek lehetőséget biztosít arra is, hogy a felkészülés során követni lehessen, hogy mennyi van még hátra, a megoldott feladatok visszakereshetők, újra megoldhatók, és a javulást is meg lehet nézni az Eredmények között. Esetenként lehetőség van arra is, hogy a meglévő tudást beugró feladatokkal ellenőrizze a tanuló. A feladatok azonnal javításra kerülnek, és az értékelések között a helyes megoldást is meg lehet találni.

Az emelt szintű érettségi két részből áll, az előző részekben leírtak az írásbelire készítenek fel. Az iMatekon a mindenkori szóbeli vizsgára javasolt tételsor is megtalálható kidolgozva. A szóbeli tételek egyszerűbbek, mint a kidolgozott feladatok, azonban ezeket pontosan kell tudni. A tételsor tartalmazza a definíciókat, tételeket és azok bizonyítását. Kereszthivatkozásokkal segítünk megtalálni a kapcsolatot a megoldott példák és a szóbeli tételek között, ezért javasoljuk, hogy a két részből párhuzamosan készüljenek fel.

Nem mindig kerül sor arra, hogy a középiskolai tanulmányok során minden  olyan tananyaggal megismerkedjenek a tanulók, amelyek segítenek a matematikai szemléletmód emelt szintű kialakulásában. A tudásbázis szélesítésére hoztuk létre az elméleti blokkokat, amely mindenképpen alkalmas arra, hogy teljesebb áttekintést kaphasson a vizsgára készülő. Az elméleti részek minden esetben valamely feladathoz kapcsolódnak, így azok alkalmazása is megtalálható.

Az iFeladatokkal az iMatek rendszermoduljának feladatmegoldó részét kombináltuk egy olyan módszerrel, amely többlépcsős feladatmegoldásnál gondolkodásra késztet, és segít követni az irányított kérdéseket. Szokásos módszer a személyes tanítás során, hogy ha a diák elakad a megoldásban, akkor segítő kérdésekkel vezetjük rá. A távoktatásban ezt nem mindig egyszerű megvalósítani, de az iFeladatokkal kísérletet teszünk erre. iFeladatokat a szóbeli tételeknél és a kidolgozott feladatoknál is találhatunk, azonban egy különálló kurzus kizárólag erre fókuszál, amelyre külön lehet jelentkezni.

A technikai megoldások akkor jók, ha azok megbújnak a háttérben, és engednek a tartalomra koncentrálni. Az iMatek tervezésénél két fontos technikai szempontot tartottunk szem előtt. Egyrészt az oldalaknak bármilyen okos eszközön, számítógépen probléma nélkül meg kell jelenni, ezért olyan reszponzív technológiát és szövegszerkesztési módszert alkalmaztunk, amely  megfelelő megjelenést tesz lehetővé különböző képernyőméretek esetén. Másrészt a matematikai formuláknak kompromisszumok nélküli megjelenést kell garantálni, amely élvezetessé teszi a tanulást. A tananyagot nem terhelik felesleges animációk, grafikák, amelyek elvonják a figyelmet a tanulásról. Nem egyszerű a tananyag, maximális koncentrációra van szükség! Videókat sem tartalmaz az iMatek, ugyanis úgy véljük, hogy ezek feleslegesen terhelik az internet forgalmat, nehéz keresni bennük, kérdezni pedig nem lehet. Reméljük, hogy az iFeladatok mindenkit kárpótolnak a személytelennek tűnő távtanulásért.

A bemutató anyagot az előfizetésben szereplő témakörökből, példákból, kidolgozott tételekből, és interaktív feladatokból válogattuk össze, hogy egy kis ízelítőt adjunk az emelt szintű érettségi anyagaiból.

Ismerd meg az iMatek tananyagát

Ha kérdésed van, akkor keress bennünket az info@imatek.hu email címen.