Mi vár rám a szóbeli vizsgán ?

Mi lesz a szóbeli vizsgán ?

Olvasd el a hivatalos tájékoztatót, és a pontozási szempontokat. Készülj a leírásnak megfelelően!

Készülj fel néhány matematikatörténeti vonatkozású történettel és/vagy minden témakörhöz valamilyen alkalmazással.

Figyelj, hogy nem használhatsz függvénytáblát, csak egy erősen szűkített tartalmú képlettárat.

Mi lesz ha nem jut eszembe ?

A vázlat, egy tétel és egy definíció témánként. Ezt  tanuld meg minden tételhez! Ezzel már el lehet indulni. Kezdd azzal, amit tudsz!

Készülj fel úgy, hogy a kezdés stabilan menjen, nem kell a leírásnak megfelelően elmondanod a tételt. Indíts a fontos résszel, az apróságokat majd mondod később, addig eszedbe is juthat.

Ha bonyolult ábrát vagy képletet kell alkalmaznod, akkor azt ne írd fel még egyszer a táblára! Rengeteg idő megy el vele. Mutasd meg a papíron!

Mi lesz ha táblánál kell vizsgázni ?

Nem érzed magad kényelmesen ha ki kell állni a táblához? Nem vagy egyedül. Egy kérdést megér – Nem mondhatnám el az asztalnál?

Ha ragaszkodik a bizottság, hogy a táblánál vizsgázz, akkor a prezentáció is része a feleletnek, ezzel is az főiskolai, egyetemi tanulmányaidra próbálnak készíteni.

Mi lesz ha nem elég az idő ?

Nem kell mindent leírni vagy elmondani, a tudásod kell megmutatnod. Ha esetleg rövidebb időt kapsz a felkészülésre, mint szükséges lett volna, akkor kiegészítheted a vázlatod a beszélgetés során.

Erre az esetre tartogathatsz egy frappáns példát, amit a szóbeli részben bemutathatsz nagyvonalakban. Ezzel sok időt ki lehet tölteni.

Mi lesz ha csak a közepét tudom ?

Kezdd azzal, amit tudsz! Nem biztos, hogy minden definíciót el kell mondanod. Kapcsold össze a példát és az elméleti részt.

Ha esetleg tudsz idevágó matematikatörténeti sztorikat, akkor mondd el azt, az is része a követelményrendszernek.

Mi lesz ha közepesen tudom ?

Ha nem a kedvenc tételed kapod, és csak közepesen tudod, akkor arra mindenképpen figyelj, hogy légy pontos! A vizsga értékelésének része a kommunikációs stílus és a matematikai nyelvezet használata is.

Érdemes megjegyezni egy-egy nehezebb példát, ami akár verseny szintű, és azt bemutatni. Persze kapcsolódjon a témához.

Mi lesz ha segítség kellene ?

A felelet során nem cél, hogy végigvezessenek a témakörön. Segítséget a vizsgáztatótól csak akkor kapsz, ha hibás úton haladsz vagy teljesen leblokkoltál.

Tedd egyértelművé, hogy segítségre van szükséged, de a direkt kéréssel csak óvatosan. Ha elsőre nem érted a segítő kérdés lényegét, akkor inkább gondolkodj, nem célja vizsgáztatónak, hogy összezavarjon.

Mi lesz ha nem megy a példa ?

A segítségnek ára lesz, néhány pontot le fognak vonni, de ha emiatt teljesen elveszted a fonalat, akkor további pontokat is veszíthetsz. Koncentrálj a segítő kérdésre!

A felkészülés során gyakorold azt is, hogy hogyan tudod követni más gondolatmenetét, a vizsgán lehet, hogy csak megpróbálnak rávezetni a megoldásra, és nem mondják el a következő lépést!