4. Valószínűségszámítás a matek érettségin?

Előre tör a szürke eminenciás?

A valószínűségszámítás minden évben jelen volt az érettségi feladatsorokban, bár az utóbbi három évben nem került kiemelt helyre. Igazából egyetlen évben, egy október-novemberi érettségin kapott jelentősebb szerepet. Gyakorisága és 11-14 pontos súlya miatt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. A kérdés inkább az, hogy lesz-e nagyobb dobása idén. A valószínűségszámítási feladat megkerülhetetlennek tűnik, de lesz belőle 3 vonalas?
A korábbi középszintű érettségiken gyakran húzódott meg kombinatorika a valószínűségszámítási példa mögött, amelyekből a visszatevéses mintavételi modell (binomiális eloszlás) sokszor játszott kulcsszerepet. Ismét előkerül a binomiális eloszlás? A visszatevés nélküli mintavétel permutáció formájában is előkerülhet, bár esetenként elegendő a puszta logikára támaszkodni, és megfelelő összeszámlálási módszerrel megkeresni a jó esetek számát. A komplementer esemény valószínűségének a meghatározása is többször előfordult az elmúlt években. A valószínűségszámítási példák oszthatósági feltételekkel, prímszámokkal is kombinálhatók, amelyek esetén a kedvező esetek összeszámlálása, szintén a logikus gondolkodást kívánja meg, és persze gyakorlást.
A piros sorszámú témakörök fontosak lehetnek a felkészülés során. A kék sorszámúak szerepeltek az elmúlt években. Ismét találkozhatunk velük vagy lecserélik őket?

Valószínűségszámítás

23
01 Kombinatorika
02 Visszatevés nélküli minta
03 visszatevéses minta
04 Komplementer esemény
22 21 20 19 18
Nem szerepelt az adott évben
1-2 részfeladat
1 feladat vagy több, mint 2 részfeladat
Az elmúlt három év érettségi feladatsorainak 2. részében elérhető maximális pontszám ebből a témakörből.
1-10 pont összesen
11-14 pont összesen
legalább 15 pont összesen
A felmérésben szerepel a május-júniusi és az október-novemberi feladatsor is.

Oszd meg, ha tetszik!

Az összegyűjtött adatok nem jelentenek garanciát arra vonatkozóan, hogy az adott témakör vagy annak része szerepelni fog a 2023. évi matek érettségiben. Érdemes minden témakörből felkészülni. Az elmúlt évek matek érettségi feladattípusainak értékelése alapján történő felkészülés, önmagában nem jelenti azt, hogy több pontszámot érhetsz el vagy jobb jegyet kaphatsz. Ha úgy érzed, hogy hiányosságaid vannak, akkor segítünk az iMatek.hu oldalon található matek felkészítő kurzusokkal.