7. Gráfok a matek érettségin?

Kicsi, de néha felbukkan

Az elmúlt évtől eltekintve szerepeltek a gráfok, bár csak 1-2 részfeladatban és ritkán haladták meg az 5 pontot. Lehet, hogy idén sem jut szerephez a 2. részben? A teljes gráfok jövőre már átkerülnek az emelt szintű érettségi követelményeibe. Lehet, hogy éppen ez ad egy utolsó löketet, hogy szerepeljen egy feladat a teljes gráfokkal kapcsolatban, mindenki-mindenkivel játszik, kezet fog? Persze az is elképzelhető, hogy a témakör megmarad az 1. részben, és nem lesz komolyabb példa.
Összetettebb példaként félbeszakadt körmérkőzés volt az elmúlt években, ahol a teljes gráf tulajdonságait és az élek, fokszámok közti összefüggéseket kellett alkalmazni. Egyszerű részfeladatokban többször azt az összefüggést kellett alkalmazni, hogy a fokszámok összege egyenlő az élek számának kétszeresével, így a fokszámok összege páros. Lehet, hogy idén is maradunk ennyinél?
A piros sorszámú témakörök fontosak lehetnek a felkészülés során. A kék sorszámúak szerepeltek az elmúlt években. Ismét találkozhatunk velük vagy lecserélik őket?

Gráfok

23
01 Fokszámösszeg páros
02 Fokszámösszeg-élek száma
03 Mindenki-mindenkivel
04 Teljes gráf
05 Szöveges feladat
22 21 20 19 18
Nem szerepelt az adott évben
1-2 részfeladat
1 feladat vagy több, mint 2 részfeladat
Az elmúlt három év érettségi feladatsorainak 2. részében elérhető maximális pontszám ebből a témakörből.
1-10 pont összesen
11-14 pont összesen
legalább 15 pont összesen
A felmérésben szerepel a május-júniusi és az október-novemberi feladatsor is.

Oszd meg, ha tetszik!

Az összegyűjtött adatok nem jelentenek garanciát arra vonatkozóan, hogy az adott témakör vagy annak része szerepelni fog a 2023. évi matek érettségiben. Érdemes minden témakörből felkészülni. Az elmúlt évek matek érettségi feladattípusainak értékelése alapján történő felkészülés, önmagában nem jelenti azt, hogy több pontszámot érhetsz el vagy jobb jegyet kaphatsz. Ha úgy érzed, hogy hiányosságaid vannak, akkor segítünk az iMatek.hu oldalon található matek felkészítő kurzusokkal.