1. Síkgeometria a matek érettségin?

Lesz nagy visszatérés?

A síkgeometria kiemelt témakör a középszintű érettségin, amelyet jól mutat, hogy az elmúlt 5 évben négyszer dupla pipás, illetve az elmúlt 3 évben volt olyan feladatsor, amikor legalább 15 pont múlt ezen. Tavaly nem jutott szerephez a május-júniusi középszintű matek érettségin! Az elmúlt két évben kis hangsúlyt kaptak a háromszögek és néhány nevezetes tétel, mint a magasság- és a befogótétel.
Az előző években ha volt síkgeometria, akkor mindig szerepelt a Pitagorasz-tétel, gyakori volt a szinusz- vagy a koszinusztétel, a szögfüggvények használata szögek meghatározásához, illetve a kerület- vagy területszámítás. Az elemi síkgeometriában négyszögek és a kör szerepelt, a háromszögek kisebb hangsúlyt kaptak. (Háromszögek a koordinátageometriában szerepeltek többször.) A geometriai transzformációk egy-egy esetben előfordultak, de talán nem kaptak akkora hangsúlyt eddig, mint a vizsgakövetelmények indokolhatnának. Esetenként a Thalész-tételt vagy annak megfordítását is alkalmazni kellett.
A piros sorszámú témakörök fontosak lehetnek a felkészülés során. A kék sorszámúak szerepeltek az elmúlt években. Ismét találkozhatunk velük vagy lecserélik őket?

Sikgeometria

23
01 Pitagorasz-tétel
02 Szinus-, koszinusztétel
03 Szögfüggvények
04 Kerület, terület
05 Négyszögek
06 Transzformációk
07 Kör
22 21 20 19 18
Nem szerepelt az adott évben
1-2 részfeladat
1 feladat vagy több, mint 2 részfeladat
Az elmúlt három év érettségi feladatsorainak 2. részében elérhető maximális pontszám ebből a témakörből.
1-10 pont összesen
11-14 pont összesen
legalább 15 pont összesen
A felmérésben szerepel a május-júniusi és az október-novemberi feladatsor is.

Oszd meg, ha tetszik!

Az összegyűjtött adatok nem jelentenek garanciát arra vonatkozóan, hogy az adott témakör vagy annak része szerepelni fog a 2023. évi matek érettségiben. Érdemes minden témakörből felkészülni. Az elmúlt évek matek érettségi feladattípusainak értékelése alapján történő felkészülés, önmagában nem jelenti azt, hogy több pontszámot érhetsz el vagy jobb jegyet kaphatsz. Ha úgy érzed, hogy hiányosságaid vannak, akkor segítünk az iMatek.hu oldalon található matek felkészítő kurzusokkal.