8. Statisztika a matek érettségin?

Méltatlan helyezés?

Tavaly egy teljes feladatban szerepelt statisztika, amely jól mutatja, hogy egyre meghatározóbb szerepe lesz az érettségin. 12 pont, három részfeladat, oszlopdiagram, átlag, terjedelem, szórás és relatív gyakoriság. 2024-től még inkább fókuszba kerül a statisztika, például már a box-plot diagram ismerete is elvárás lesz. Az elmúlt évben nagy szerepe volt, jövőre ismét lehet majd újdonságokat kérdezni a témából. Idén lehet, hogy lesz egy kis pihenő? A teljes pihenő azonban kissé túlzónak tűnik.
Nehéz felsorolni, hogy milyen részekből érdemes készülni, de a diagramok, átlag, szórás gyakori kérdés. Szintén többször találkozhatunk a régebbi érettségi feladatsorokban azzal, hogy ismert átlagú adathalmazok egyesítésének átlagát kell kiszámítani. A statisztika feladatok természetszerűen jól kombinálhatók az arányokkal, százalékszámítással. Fontos, hogy a szórás kiszámítása nem csak a definíció alapján, hanem számológéppel kiszámítva is teljes értékű.
A piros sorszámú témakörök fontosak lehetnek a felkészülés során. A kék sorszámúak szerepeltek az elmúlt években. Ismét találkozhatunk velük vagy lecserélik őket?

Statisztika

23
01 diagramok
02 átlag, szórás
03 relatív gyakoriság
04 osztályba sorolás
05 rész-átlagok átlaga
06 adathalmazok összehasonlítása
22 21 20 19 18
Nem szerepelt az adott évben
1-2 részfeladat
1 feladat vagy több, mint 2 részfeladat
Az elmúlt három év érettségi feladatsorainak 2. részében elérhető maximális pontszám ebből a témakörből.
1-10 pont összesen
11-14 pont összesen
legalább 15 pont összesen
A felmérésben szerepel a május-júniusi és az október-novemberi feladatsor is.

Oszd meg, ha tetszik!

Az összegyűjtött adatok nem jelentenek garanciát arra vonatkozóan, hogy az adott témakör vagy annak része szerepelni fog a 2023. évi matek érettségiben. Érdemes minden témakörből felkészülni. Az elmúlt évek matek érettségi feladattípusainak értékelése alapján történő felkészülés, önmagában nem jelenti azt, hogy több pontszámot érhetsz el vagy jobb jegyet kaphatsz. Ha úgy érzed, hogy hiányosságaid vannak, akkor segítünk az iMatek.hu oldalon található matek felkészítő kurzusokkal.