9. Egyebek a középszintű matek érettségin?

Hova csempészik be?

A 2022. évi középszintű érettségiben szerepelt nyolc témakör, amelyről az előző tippekben nem vagy csak alig eset szó. Az eddigiek nem zárják ki azt, hogy ezek a témák ne kerülhetnének elő idén. Nézzük a tippeket és az adatokat. Térgeometria dupla pipa, de nem volt geometria és koordinátageometria. Lesz csere? A halmazelmélet jelentős súlyt kapott, más kisebb témák válthatják ki, mint például a gráfok. Arányosság nélkül nehéz elképzelni az érettségit, de tavaly 2 részfeladatban is szerepelt, jól esélye van, hogy valahol azért megbújik idén is. Az egyenletekről már volt szó, talán szöveges feladatokba csomagolva jelennek meg. Kombinatorika szokott lenni, de része lehet a valószínűségszámítsának is. Mindenképpen érdemes készülni belőle, mert így vagy úgy szerepelhet. Az exponenciális folyamatok vagy egyenletek gyakran szerepelnek, de tavaly 2 részfeladat is volt, 9 pontért. Idén is ilyen fontos rész marad? A logaritmus szerepe talán csökken a jövő évtől a középszintű vizsgakövetelmények alapján. Számolni azért kell vele, mert enélkül nem nagyon lesz exponenciális feladat, amely viszont felértékelődhet (jövőre?). A trigonometria folyamatosan jelen van, bármely geometriai példában előjöhet, melyet az elmúlt évek feladatai is igazolnak.
A piros sorszámú témakörök fontosak lehetnek a felkészülés során. A kék sorszámúak szerepeltek az elmúlt években. Ismét találkozhatunk velük vagy lecserélik őket?

Egyebek

23 22
01 térgeometria
02 halmazelmélet
03 arányosság
04 egyenletek
05 kombinatorika
06 exponenciális folyamatok
07 logaritmus
08 trigonometria
Nem szerepelt az adott évben
1-2 részfeladat
1 feladat vagy több, mint 2 részfeladat
Az elmúlt három év érettségi feladatsorainak 2. részében elérhető maximális pontszám ebből a témakörből.
1-10 pont összesen
11-14 pont összesen
legalább 15 pont összesen
A felmérésben szerepel a május-júniusi és az október-novemberi feladatsor is.

Oszd meg, ha tetszik!

Az összegyűjtött adatok nem jelentenek garanciát arra vonatkozóan, hogy az adott témakör vagy annak része szerepelni fog a 2023. évi matek érettségiben. Érdemes minden témakörből felkészülni. Az elmúlt évek matek érettségi feladattípusainak értékelése alapján történő felkészülés, önmagában nem jelenti azt, hogy több pontszámot érhetsz el vagy jobb jegyet kaphatsz. Ha úgy érzed, hogy hiányosságaid vannak, akkor segítünk az iMatek.hu oldalon található matek felkészítő kurzusokkal.