5. Sorozatok a matek érettségin?

Ebből ennyit lehet kihozni?

6-10 pont az utóbbi években, de volt, hogy több, mint 15 pont múlt a sorozatokon. Nem egy szerteágazó témakör, számtani és mértani sorozatok jelennek meg együtt, esetenként csak az egyik. Előfordul, hogy szöveges feladatként szerepelnek, a mértani sorozatokat kamatos kamat számításához alkalmazhatjuk. Minden évben egy-egy pipa, amely 1-2 részfeladatot jelent, azonban sok pontot is érhet, a maximum 17/70 pont volt. Az utóbbi 5 év érettségi feladatsoraiban mindig volt sorozatokkal kapcsolatos példa. Folytatódik a trend?
Az \(n.\) tag, a tagok közti összefüggések és az összegképlet. Egyszerűnek tűnhet 6-8 képlet alkalmazása, de néhány behelyettesítéssel nem lehet sok pontot szerezni. Az összetettebb feladatok akár egyenletrendszer vagy exponenciális egyenlet megoldásához is vezethetnek, amelyhez logaritmusra is szükség lehet. A feladatokat hasonló sémák alapján lehet megoldani, ez egy jól begyakorolható témakör. Érdemes energiát fektetni bele, kevés a nagy meglepetés a feladattípusokban.
A piros sorszámú témakörök fontosak lehetnek a felkészülés során. A kék sorszámúak szerepeltek az elmúlt években. Ismét találkozhatunk velük vagy lecserélik őket?

Sorozatok

23
01 Számtani sorozat
02 Mértani sorozat
03 Tagok közti összefüggés
04 Összegképlet
05 Exponenciális egyenlet
06 Logaritmus
22 21 20 19 18
Nem szerepelt az adott évben
1-2 részfeladat
1 feladat vagy több, mint 2 részfeladat
Az elmúlt három év érettségi feladatsorainak 2. részében elérhető maximális pontszám ebből a témakörből.
1-10 pont összesen
11-14 pont összesen
legalább 15 pont összesen
A felmérésben szerepel a május-júniusi és az október-novemberi feladatsor is.

Oszd meg, ha tetszik!

Az összegyűjtött adatok nem jelentenek garanciát arra vonatkozóan, hogy az adott témakör vagy annak része szerepelni fog a 2023. évi matek érettségiben. Érdemes minden témakörből felkészülni. Az elmúlt évek matek érettségi feladattípusainak értékelése alapján történő felkészülés, önmagában nem jelenti azt, hogy több pontszámot érhetsz el vagy jobb jegyet kaphatsz. Ha úgy érzed, hogy hiányosságaid vannak, akkor segítünk az iMatek.hu oldalon található matek felkészítő kurzusokkal.