6. Függvények a matek érettségin?

Kétszer már nem hagyható ki?

Fontos, akár több, mint 10 pontot ér, mégsem kerültek fókuszba a függvények tavaly. Az elmúlt évet megelőző középszintű érettségikben mindig volt önálló szerepe, helyettesítési értékből függvény hozzárendelési szabálynak meghatározása, függvényjellemzés, függvény ábrázolás vagy függvénytranszformáció. 2024. évi vizsgakövetelmények csökkentették a középszintű elvárásokat, bár már az utóbbi években sem kérték számon azokat a részeket, amelyek kikerülnek a követelményrendszerből.
Ha nagyobb lélegzetvételű példa lesz idén a függvényekkel kapcsolatban, akkor a függvénytranszformációk, a függvényjellemzés és a grafikon készítés is előkerülhet. Volt rá példa, hogy a függvénytípus került meghatározásra, pl. lineáris vagy másodfokú, megadták az általános képletét, és az együtthatókat kellett kiszámítani, amely egyenletrendszer vagy másodfokú egyenlet megoldását eredményezte. Összetett példát lehet az abszolútérték függvényre is építeni. Persze az is előfordulhat, hogy csak részfeladatokban jelenik meg és egyszerűbb helyettesítési érték számítás lesz. A zérushely meghatározása igényelhet egy kis gyakorlást, ha hiányosságot érzel ezen a területen, akkor érdemes lehet pótolni.
A piros sorszámú témakörök fontosak lehetnek a felkészülés során. A kék sorszámúak szerepeltek az elmúlt években. Ismét találkozhatunk velük vagy lecserélik őket?

Függvények

23
01 Helyettesítési érték
02 Függvényjellemzés
03 Transzformáció
04 Grafikon készítés, elemzés
05 Egyenletrendszer
06 Teljes négyzetté alakítás
07 Másodfokú megoldóképlet
22 21 20 19 18
Nem szerepelt az adott évben
1-2 részfeladat
1 feladat vagy több, mint 2 részfeladat
Az elmúlt három év érettségi feladatsorainak 2. részében elérhető maximális pontszám ebből a témakörből.
1-10 pont összesen
11-14 pont összesen
legalább 15 pont összesen
A felmérésben szerepel a május-júniusi és az október-novemberi feladatsor is.

Oszd meg, ha tetszik!

Az összegyűjtött adatok nem jelentenek garanciát arra vonatkozóan, hogy az adott témakör vagy annak része szerepelni fog a 2023. évi matek érettségiben. Érdemes minden témakörből felkészülni. Az elmúlt évek matek érettségi feladattípusainak értékelése alapján történő felkészülés, önmagában nem jelenti azt, hogy több pontszámot érhetsz el vagy jobb jegyet kaphatsz. Ha úgy érzed, hogy hiányosságaid vannak, akkor segítünk az iMatek.hu oldalon található matek felkészítő kurzusokkal.