2. Szöveges feladatok a matek érettségin?

Egyenletből szöveges feladat?

Az elmúlt három érettségi feladatsorban, a 2. rész egyenletek megoldásával kezdődött, a szöveges feladatok pedig háttérbe szorultak, annak ellenére, hogy korábban három évben is kiemelt szerepet játszottak az érettségin. Ritkán fordultak elő egyenlőtlenségek! Az érettségi feladatait áttekintve látszik, hogy nem minden esetben kell egyenlet felírására törekedni a szöveges feladatok esetén. Elegendő lehet, ha logikai úton oldjuk meg, bár ebben az esetben figyelni kell, hogy minden lépés pontosan leírásra kerüljön.
Többször előfordult, hogy nem lineáris egyenletet kellett felírni a szöveg alapján, hanem kétismeretlenes egyenletrendszert vagy másodfokú egyenletet. A szöveges feladatokhoz jól kapcsolhatók az összefüggések ábrázolása, oszthatósági problémák vagy a normálalak használata (nagyon nagy vagy kicsi számok esetén). Előfordulhat, hogy a feladat szövegének, a felírt és megoldott egyenletek, egyenletrendszerek nem minden megoldása felel meg. Értékes pontokat jelenthet az ellenőrzés és az eredmény összehasonlítása a szöveggel.
A piros sorszámú témakörök fontosak lehetnek a felkészülés során. A kék sorszámúak szerepeltek az elmúlt években. Ismét találkozhatunk velük vagy lecserélik őket?

Szöveges feladatok

23
01 egyenletrendszer
02 másodfokú egyenlet
03 sebesség, út, idő
04 Nagy számok használata
05 függvény ábrázolás
06 Logikai megoldás
22 21 20 19 18
Nem szerepelt az adott évben
1-2 részfeladat
1 feladat vagy több, mint 2 részfeladat
Az elmúlt három év érettségi feladatsorainak 2. részében elérhető maximális pontszám ebből a témakörből.
1-10 pont összesen
11-14 pont összesen
legalább 15 pont összesen
A felmérésben szerepel a május-júniusi és az október-novemberi feladatsor is.

Oszd meg, ha tetszik!

Az összegyűjtött adatok nem jelentenek garanciát arra vonatkozóan, hogy az adott témakör vagy annak része szerepelni fog a 2023. évi matek érettségiben. Érdemes minden témakörből felkészülni. Az elmúlt évek matek érettségi feladattípusainak értékelése alapján történő felkészülés, önmagában nem jelenti azt, hogy több pontszámot érhetsz el vagy jobb jegyet kaphatsz. Ha úgy érzed, hogy hiányosságaid vannak, akkor segítünk az iMatek.hu oldalon található matek felkészítő kurzusokkal.