3. Koordinátageometria a matek érettségin?

Sok pont sorsa dőlhet el

A koordinátageometriai feladatok megoldása általában több lépésből áll, így pontértéke magas lehet, amelyet a 3 vonás is jól mutat. Bizonyos értelemben versenyzik az elemei geometriai feladatokkal, így fontos megállapítás, hogy a tavaly május-júniusi érettségin egyik témakör sem volt. Az azt megelőző két évben a dupla pipákból látszik, hogy fontos szerepe volt a feladatsorokban.
Esetenként előkerült a Thalész-kör, egy szakasz osztópontja vagy többszöröse végpontjának meghatározása. Gyakorlatilag volt az elmúlt 5 évben, hogy a feladatok háromszögekhez kapcsolódtak, így érdemes az ide vonatkozó tételeket is átnézni, mint a magasság- és befogótétel. Aránytalanul kevés példában szerepelt a kör, illetve annak képlete. A kör egyenessel vett metszéspontja általában egy másodfokú egyenlet megoldására vezet, bár az eddigi feladatokban kevésbé került fókuszba. Az egyenes meredeksége, irány- és normálvektora fontos lehet az ábrázolásban vagy az egyenletük felírásában.
A piros sorszámú témakörök fontosak lehetnek a felkészülés során. A kék sorszámúak szerepeltek az elmúlt években. Ismét találkozhatunk velük vagy lecserélik őket?

Koordinátageometria

23
01 Szakaszhossz
02 Merőleges egyenesek
03 Metszéspont
04 Szakaszfelező, -többszörő
05 Köregyenlet
06 Háromszög területe
07 Egyenesek szöge
22 21 20 19 18
Nem szerepelt az adott évben
1-2 részfeladat
1 feladat vagy több, mint 2 részfeladat
Az elmúlt három év érettségi feladatsorainak 2. részében elérhető maximális pontszám ebből a témakörből.
1-10 pont összesen
11-14 pont összesen
legalább 15 pont összesen
A felmérésben szerepel a május-júniusi és az október-novemberi feladatsor is.

Oszd meg, ha tetszik!

Az összegyűjtött adatok nem jelentenek garanciát arra vonatkozóan, hogy az adott témakör vagy annak része szerepelni fog a 2023. évi matek érettségiben. Érdemes minden témakörből felkészülni. Az elmúlt évek matek érettségi feladattípusainak értékelése alapján történő felkészülés, önmagában nem jelenti azt, hogy több pontszámot érhetsz el vagy jobb jegyet kaphatsz. Ha úgy érzed, hogy hiányosságaid vannak, akkor segítünk az iMatek.hu oldalon található matek felkészítő kurzusokkal.